İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Musa-ı Kâzım Karabekir

Musa Kâzım Karabekir (1882 – 26 Ocak 1948) [5] bir Türk general ve politikacıydı. Birinci Dünya Savaşı sonunda Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğu Ordusu’nun komutanıydı ve ölümünden önce Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı görevini yürüttü.

Karabekir, 1882 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nda İstanbul’un Kuleli mahallesi Kocamustafapaşa Mahallesi’nde Osmanlı generali Mehmet Emin Paşa’nın oğlu olarak dünyaya geldi . Karabekir ailesi, mirasının izini, ailesinin Afşar kabilesine ait olduğu Orta Anadolu’daki [2] ortaçağ Karamanoğulları beyliğine kadar takip ediyordu . [5]

1. Dünya Savaşı’nda birçok cephede büyük başarılar gösteren ve İstiklâl Harbi’nde Doğu Cephesi’nde kazandığı başarılarından dolayı  “Şark Fatihi” ve “Ermenistan Fatihi” unvanlarını alan Kâzım Karabekir, 1882 yılında İstanbul, Fatih (Zeyrek)’te dünyaya geldi. İsmini aldığı Karabekir ailesi, günümüzde Karaman iline bağlı, daha önce Gaferiyat ve Kasaba olarak adlandırılan, şimdiki adı Kâzım Karabekir olan ilçenin en eski bir Selçuklu Türk ailesidir.

 

Babası Mehmed Emin Paşa, annesi Haciye Havva Hanım’dır. Emin Paşa’nın 1893’te Mekke’de ölümünden sonra Havva Hanım, İstanbul’a dönmüş ve beş erkek çocuğuna hem annelik ve hem babalık ederek onları en iyi şekilde yetiştirmeye çalışmış, 1917 yılında İstanbul’da vefat etmiştir. Karabekir, babası askerlik yaparken Osmanlı’nın birçok yerini gezdi. Babasının Mekke’de vefat etmesi üzerine 1893 yılında annesiyle birlikte İstanbul’a döndü . Zeyrek Mahallesi’ne yerleştiler . Karabekir ertesi yıl Fatih Askeri Ortaokulu’na yerleştirildi. Buradaki eğitimini tamamladıktan sonra Kuleli Askeri Lisesi’ne gitti ve 1899’da mezun oldu. 6 Aralık 1902’de sınıf birincisi olarak bitirdiği Osmanlı Harp Okulu’nda eğitimine devam etti.

Beş erkek kardeşin en küçüğü olan Kâzım, (diğerleri sırasıyla Hamdi, Hilmi, Şevki ve Hulusi) 5 yaşına gelince Zeyrek’teki Sıbyan Mektebi’nde İlkokula başladı (1886 Eylül). 1894’te İstanbul’da Fatih Askeri Rüşdiyesi’ne girerek, askeri kişiliğinin oluşmasının resmî ilk adımını atmış oldu. Kâzım Karabekir, sınıf birincisi olarak okulu 1896 yılında bitirdi. Aynı yıl girdiği Kuleli Askeri İdadisi’nden1899 yılında birincilikle mezun oldu.

1900 yılında Pangaltı Harbiye Mektebi’ne girdi. Harp Okulu’ndan 6 Aralık 1902’de “Piyade Teğmeni” rütbesiyle yine sınıf birincisi olarak mezun olunca “Kurmay Sınıfı”na ayrıldı. Harp Okulu’nu başarı ile bitirdikten sonra, Erkân-ı Harbiye Mektebi’ne (Harp Akademisi’ne) devam etti.  1903 yılından 1905 yılına kadar bu okulda eğitim-öğretimini tamamlayan Karabekir, bu okuldan da birincilikle mezun oldu. 5 Kasım 1905’te 58. Dönem Harp Akademisi’ni birincilikle bitirip Kurmay Yüzbaşı’sı olunca, üstün başarısı yüzünden “Altun Maarif Madalyası” ile ödüllendirildi.

Askeri

Kâzım Karabekir, Osmanlı XV. Kolordu komutanlığına atandı ve 19 Nisan 1919’da Trabzon’a çıktı.
Astsubay olarak, iki ay sonra Ocak 1906’da Kuzey Makedonya’nın Bitola civarındaki Üçüncü Ordu’da görevlendirildi . Orada Yunan ve Bulgar komitacılarla kavgalara karıştı . Nisan 1906’da, sınır dışı edilirken bile Bulgar milliyetçi sloganı atan Bulgar isyancıların sınır dışı edildiğini gördü. [6] Ümmetinin bu ruhu gösterdiği gün, milletinin kurtulacağını düşündü. [6] Aynı yılın sonlarında Osmanlı Hürriyet Komitesi’nin (1907’de İttihat ve Terakki adını alacak olan) 11. üyesi oldu. Başarılı hizmetinden dolayı 1907’de yüzbaşı rütbesine yükseltildi . Daha sonraki yıllarda Konstantinopolis’te ve yine Edirne’de İkinci Ordu’da görev yaptı

Kâzım, 15 Nisan 1911’de soyadının Zeyrek’ten Karabekir’e değiştirilmesi için başvuruda bulundu. [7] O zamana kadar Osmanlı’da aile isimleri kullanılmadığı için kendisine annesiyle birlikte yaşadığı yerden dolayı Kâzım Zeyrek deniyordu. O andan itibaren atalarının adı olan Karabekir adını benimsedi.

Balkan

Karabekir, Edirne’deki görevi sırasında 27 Nisan 1912’de binbaşı rütbesine yükseltildi. Bulgar kuvvetlerine karşı Birinci Balkan Savaşı’na katıldı ancak 22 Nisan 1913’te Edirne-Kale Muharebesi’nde esir düştü. 21 Ekim 1913’teki ateşkese kadar savaş devam etti .

Dünya

Birinci Dünya Savaşı çıkmadan önce Karabekir, Konstantinopolis’te görev yapmış , daha sonra Avusturya-Macaristan , Almanya, Fransa ve İsviçre gibi bazı Avrupa ülkelerine gönderilmiştir . Temmuz 1914’te bir dünya savaşının muhtemel olması nedeniyle evine döndü.

Konstantinopolis’te Karabekir, Genelkurmay’ın istihbarat şefi olarak atandı . Kısa süre sonra yarbaylığa terfi etti . Güneydoğu cephesinde kısa bir süre kaldıktan sonra Çanakkale Boğazı’na gönderildi . Karabekir, 14. Tümen komutanı olarak 1915 yazında Çanakkale Savaşı’na katıldı. Ekim 1915’te İstanbul’daki Birinci Ordu’ya kurmay subay olarak atandı.

Altıncı Ordu’ya katılmak üzere Irak cephesine görevlendirildi . Gelibolu’daki başarısından dolayı Aralık 1915’te hem Osmanlı hem de Alman komutanlıkları tarafından nişanla ödüllendirildi ve aynı zamanda albaylığa yükseltildi . Nisan 1916’da Irak’ta Kut-ül Amare Kuşatması sırasında General Charles Townshend komutasındaki İngiliz kuvvetlerine karşı büyük bir zafer kazanan 18. Kolordu’nun komutasını devraldı .

Kafkas cephesinde 2. Kolordu komutanlığına getirilen Karabekir, yaklaşık on ay boyunca Rus ve Ermeni kuvvetlerine karşı amansız bir mücadele verdi . Eylül 1917’de padişah fermanıyla tuğgeneralliğe terfi ettirildi.Mayıs 1918’de Erzurum’da 15. Kolordu komutanı oldu ve Osmanlı Devleti’nin I. Dünya Savaşı’ndaki yenilgisini kavramaya başladıkça kuvvetlerini Ermenilere karşı savaşa hazırlamaya başladı. [8]

Kurtuluş

Kurtuluş Savaşı sırasında Kâzım Karabekir

Doğu Cephesi (Türkiye) ve Türk-Ermeni Savaşı

Osmanlı Padişahı VI.Mehmed , Sevr Antlaşması’na uygun olarak Karabekir’e İtilaf Devletleri’ne teslim olma emrini verdi ancak Karabekir buna uymayı reddetti. İngilizlerin Doğu Anadolu’daki Osmanlı ordusunu terhis etme emirlerinin aksine, Türk kırsal halkına silah sağladı. Bölgede kaldı ve Erzurum Kongresi arifesinde, Mustafa Kemal (Atatürk) Erzurum’a yeni geldiğinde , kendisini ve kongre üyelerini korumak için komutasındaki bir süvari tugayıyla şehri güvenlik altına aldı. Mustafa Kemal’le birlikte Türk milli hareketine katılma sözü verdi ve ardından Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Kuva-yi Milliye ile Doğu Cephesi’nin komutasını devraldı .

Eylül 1920’nin başlarında Karabekir, Ermenistan Cumhuriyeti’ne karşı ilk askeri operasyona başladı . Oltu bölgesinde kısa süreli küçük çaplı çatışmalar yaşandı , ancak Türk taarruzu İtilaf Devletleri’nden neredeyse hiçbir tepki almayınca Karabekir taarruza devam etti. 28 Eylül’de, stratejik Sarıkamış kalesini ele geçirmek amacıyla XV. Kolordu’nun dört tümenini Ermenistan sınırına gönderdi . [9]

Ertesi gün Sarıkamış alındı ​​ve Türklerin geri kalan ilerlemesi kontrolsüz bir şekilde devam etti. Ekim ayı boyunca Ermeni direnişi giderek çöktü ve Türk orduları 30 Ekim’de Kars’ı ele geçirdi ve 6 Kasım’da o dönemde Ermenistan’ın en büyük şehri olan Dedeağaç’ı işgal etti. 18 Kasım’da ateşkes sağlandı ve Karabekir ile Aleksandropol’de Alexander Khatisian başkanlığındaki bir barış heyeti arasında görüşmeler yapıldı . Karabekir’in şartları son derece sert olmasına rağmen, Ermeni heyetinin bunları kabul etmekten başka çaresi yoktu. Karabekir , 3 Aralık 1920’de imzalanan barış anlaşması olan Aleksandropol Antlaşması’na imza attı. [11]

Antlaşma teknik olarak geçersiz olmasına rağmen, Khatisian’ın heyetinin temsil ettiği hükümetin önceki gün sona ermesi nedeniyle Türkiye’nin toprak kazanımları sağlandı. Antlaşmada öngörüldüğü gibi, 1921 Kars Antlaşması’nda da teyit edilmiştir. [12] [13] [14] [15]

Gürbüz Çocukların Ordusu, 1919.

1924 yılında Hakkari’yi geri almakla görevlendirildi . Ankara’da yeni kurulan Büyük Millet Meclisi tarafından 23 Ekim 1921’de Sovyetler Birliği ile Kars Dostluk Antlaşması’nı imzalamak üzere görevlendirildi. Daha sonra Hakkari’yi Süryani güçlerinden aldı.

Siyasi

Kâzım Karabekir TBMM Başkanı oldu

Yunan kuvvetlerinin Batı Anadolu’da yenilgiye uğratılmasının ardından Türkiye Cumhuriyeti ilan edildi. Kâzım Karabekir Paşa, Ekim 1922’de Ankara’ya taşınarak Edirne Mebusu olarak mecliste görevine devam etti. 29 Haziran 1923’te Konstantinopolis milletvekili seçildiğinde halen Doğu Ordusu komutan vekili olarak görev yapıyordu. Altı ay sonra Birinci Ordu Müfettişliğine atandı. Kurtuluş Savaşı sırasında askerlik ve siyasette gösterdiği üstün ve üstün hizmetlerden dolayı TBMM tarafından en yüksek Türk ödülü olan “İstiklal Nişanı”na layık görüldü . Ekim 1924’te askerlikten emekli olup siyasete atıldı. [16]

 

Mustafa Kemal Paşa, düşünmekte olduğu yenilikleri gerçekleştirebilmek için belli bir siyasi programa bağlı, tüzük ve disiplin esaslarına bağlı, özdeş sayılabilecek bir siyasi kadro olarak 9 Eylül 1923 tarihinde Halk Fırkası’nı (HF) kurmuştur. Dokuz umde beyannamesi ile de Halk Fırkası’nın programı belirlenmiştir. Halk Fırkası’nın adı, 10 Kasım 1924’te Cumhuriyet Halk Fırkası (CHF) olarak değiştirilmiştir.

Yeni partinin kuruluşuyla ilgili tartışmalar devam ederken TBMM’de Mübadele ve İskân Bakanı hakkında gensoru görüşülmüştür. Bu gensoruya ret oyu veren 11 milletvekili HF’den istifa etmiştir. Bu istifalar üzerine HF acilen toplanmış ve istifaları samimi bulmayarak, amaçlarının iktidar kavgası olduğunu ileri sürmüştür. Bu istifaların ardından Karabekir ve Cebesoy başta olmak üzere 13 milletvekili daha istifalarını vermiştir. CHF’den ayrılan muhalif milletvekilleri Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası’nın (TCF) kuruluş dilekçesini 17 Kasım 1924 İçişleri Bakanlığı’na verdi. Böylelikle Cumhuriyet döneminin ilk muhalefet partisi kurulmuş oldu. Kâzım Karabekir, Genel Başkanlığa 7 Aralık 1924’te oybirliği ile getirildi. İkinci Başkan Rauf Bey, üçüncü Başkan Adnan Bey oldu.

Karabekir’in , en önemlilerinden biri hilafetin kaldırılması olan Atatürk İnkılaplarının gerçekleştirilmesi konusunda Mustafa Kemal’le görüş ayrılıkları vardı . Her ne kadar bu konuda Mustafa Kemal’le aynı görüşte olsa da acilen harekete geçilmesi konusunda onunla aynı fikirde değildi. Karabekir için zamanlama uygunsuzdu çünkü İngiliz güçleri Türkiye’nin güneydoğu sınırında durmuş ve şu anda Irak’ta bulunan Kerkük’ü ele geçirmişti .

Karabekir, bu sorun çözülmeden hilafetin kaldırılması gerektiğine inanmıyordu. Şafi Sünni inançları daha radikal olan Kürtler , hükümetin hilafeti kaldırdıktan sonra dini de kaldıracağını düşündükleri için hükümete karşı ayaklanmaya başladılar. İsyanla mücadele eden Türkiye, Kerkük’ü İngiliz mandasındaki Irak’a bırakmayı kabul etti. Bu tür çatışmalar Karabekir ile Mustafa Kemal arasında gerginliğe yol açtı.

17 Kasım 1924’te Karabekir ve Ali Fuat Cebesoy’un çevresindeki bazı politikacılar , birçok önde gelen mevcut ve eski askeri komutanın üye olduğu Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası’nı [17] kurdu . [18] Daha sonra partinin son üyeleri Şeyh Sait isyanı ve İzmir’de Mustafa Kemal’e yapılan suikast girişiminden sorumlu tutuldu . Parti, 5 Haziran 1925’te hükümet tarafından kapatıldı ve Karabekir, birçok partiliyle birlikte İstiklal Mahkemeleri’nde hapsedildi, ancak daha sonra beraat ederek serbest bırakıldı. [19] Bu gelişmelerin ardından Karabekir ile Mustafa Kemal’in bütün ilişkileri koptu.

Geçici bir süre siyasetten emekli olan Karabekir, kendisini Kurtuluş Savaşı ve Atatürk İnkılâpları ile ilgili anılarını yazmaya adadı. Kemal Atatürk 1938’de öldükten sonra Karabekir’in yakın arkadaşı İsmet İnönü onu razı etti.1939’da Kâzım Karabekir siyasete döndü ve İstanbul’dan milletvekili olarak yeniden meclise girdi.

İstanbul Milletvekili Karabekir 22 Mayıs 1939’da, 1939 yılı Genel Bütçesi hakkında yaptığı konuşmasında, hükümetin izlediği denk bütçe politikasını övmüş, ancak dolaysız vergilerin azaltılmasını ve alınan vergilerin daha etkin olarak vatandaşa hizmet için harcanmasını istemiştir. Karabekir konuşmasında, tasarruf konusuna değindikten sonra ayrıca devlet fabrikalarının lüks mallar karşısında halkın ihtiyacı olan malları üretmeye yönelmesi, orduda kurmay sınıfının Anadolu’dan gelen erlerle, okumuş-aydın kesimin de halkla kaynaşması, kalkınmanın köylerden başlatılması ve köy insanının uygulamalı olarak eğitilmesi, gençliğin ahlâk sorununa el atılması, ailenin kalkındırılması ve aileye önem verilmesi, yabancı uzmanlara çok para ve sorumluluk verilmemesi, bakanlıklar arasında daha sıkı işbirliği yapılması ve kamu kurumlarının kontrolü ve önemi gibi konulara da temas etmiştir.

Karabekir, 18 Ocak 1940’ta Milli Korunma Kanunu görüşmeleri yapılırken de söz alarak, savaşta yalnız cephenin değil cephe gerisinin, özellikle de köylünün üretiminin de düşünülmesi gerektiğine değinmiştir. 17 Nisan 1940 tarihinde kabul edilen Köy Enstitüleri Kanunu hakkında söz alarak, konuyla ilgili düşüncelerini ortaya koyan Karabekir, kanunun lehinde konuşmuştur.

28 Şubat 1943’te milletvekili seçimleri yapılmış ve TBMM VII. Dönemi’ne başlamıştır. Kâzım Karabekir bu seçimde de CHP’den İstanbul Milletvekili seçilmiştir. 24 Mayıs’ta 1943 yılı Mâlî Yılı Bütçe Tasarısı görüşmeleri yapılırken söz alan Karabekir, ülkenin içinde bulunduğu durum ve savaş sonrasındaki muhtemel gelişmeler hakkında düşüncelerini ortaya koyma fırsatı yakalamıştır. 26 Mayıs 1943’te TBMM’de Milli Eğitim Bakanlığı’nın bütçesi görüşülürken söz alan Karabekir, üniversitelerin Anadolu’da, halkın içinde kurulması ve aydın kesimin halkın içinde bulunması gereğinden bahsetmiştir. 20 Aralık 1945’te TBMM’de Dışişleri Bakanlığı’nın bütçe görüşmeleri yapılırken söz alan Karabekir, SSCB ile ilişkilerin gerginleştiği bir ortamda I. Dünya Savaşı ve İstiklâl Harbi’nde Doğu Anadolu’da meydana gelen olayları, yapılan antlaşmaları, Türkiye ile SSCB ilişkilerini iki ülkenin çıkarları açısından değerlendirmiştir. Bu dönemde SSCB’nin Türkiye’den toprak talebi ve Boğazlarda bazı haklar istemesi hususu Türkiye’nin en çok üzerinde durduğu bir konu idi. İstiklâl Harbi’nde Doğu Cephesi’nde Bolşevik Ruslarla yakın temasta olan ve birçok yeri Ermenilerden geri alan Karabekir, TBMM’de yapmış olduğu önemli konuşmada şu ifadeleri kullanmıştır: “Boğazlar; hakikaten milletimizin boğazıdır. Oraya el saldırtmayız. Fakat şunu da bilmelidir ki; Kars yaylası millî bel kemiğimizdir. Kırdırırsak yine mahvoluruz”.

5 Ağustos 1946’da Meclis Başkanlığı’na seçildi. 26 Ocak 1948’de Ankara’da geçirdiği kalp krizi sonucu 66 yaşında vefat etti. Cenazesi daha sonra Ankara’daki Türk Devlet Mezarlığı’na nakledildi .

TBMM Başkanı Kâzım Karabekir, 26 Ocak 1948 Pazartesi günü Ankara-Kocatepe’deki evinde geçirdiği kalp krizi sonucunda vefat etmiştir. 7 Temmuz 1924’te İzmir’de İclâl Hanım ile evlenen Karabekir’in öldüğünde üç tane kız çocuğu vardı. Kâzım Karabekir’in cenazesi Ankara’da 28 Ocak 1948 günü Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, Başbakan Hasan Saka ve üst düzey askerî ve mülkî erkânın katılımıyla resmî törenle defnedilmiştir. Yaptığı vasiyete uyularak tabutu Ermenilerden alınışı esnasında Kars Kalesi’ne çekilmiş olan Türk Bayrağı’na sarılmıştır. Cenaze namazı Hacıbayram Camii’nde Diyanet İşleri Başkanı Ahmet Hamdi Akseki tarafından kıldırılmıştır. Ardından Karabekir’in naaşı Ankara’da Cebeci Askerî Şehitliği’ne defnedilmiştir. Kâzım Karabekir’in naaşı, burada eşi tarafından yaptırılan Makammezar’da 40 yıl kaldıktan sonra 30 Ağustos 1988’de Atatürk Orman Çiftliği’ndeki Devlet Mezarlığı’na nakledilmiştir.

Kâzım Karabekir’in eşi İclal ve üç kızı Hayat, Emel ve Timsal hayatta kaldı. İstanbul’un Kadıköy ilçesinin Erenköy Mahallesi’nde yaklaşık 15 yıl yaşadığı dört katlı konak , 2005 yılında müzeye dönüştürüldü.

Kişisel görüşler

Kâzım Karabekir ve arkadaşları ile Mustafa Kemal Paşa ve yeni çevresi arasında aslında bazı düşünsel, ideolojik ve siyasi farklılıklar söz konusudur. Karabekir, modernleşme ve yenileşme hareketlerini hedeflemekle birlikte liberal özgürlüklere (basın hürriyeti, örgütlenme özgürlüğü, çok seslilik, hukuksallık, müşavere ile karar alınması vb.)  taraftar ve yenileşme hareketlerinde halkın katılımını arzulamaktadır.

Halifelik

Rauf Orbay, cumhuriyetin ilanının aceleye getirildiğini, en doğru yönetim şeklinin halifenin başkanlık edeceği yönetim olacağını ifade etti. Ali Fuat Cebesoy da bu görüşe katılırken , Kâzım Karabekir onlara kendisinin cumhuriyet yanlısı olduğunu, kişisel saltanata karşı olduğunu anlattı . [20]

Bütün Türklerin amacı Türk sınırlarıyla birleşmektir. Tarih bugün bize son fırsatı sunuyor. Müslüman dünyasının sonsuza kadar parçalanmaması için Karabağ’a yönelik harekâtın hafifletilmesine izin verilmemesi gerekiyor. Hatta kampanyanın daha büyük bir kararlılık ve ciddiyetle sürdürülmesi gerektiğini Azeri çevrelerinde vurgulayın . [21]

—  Musa Kâzım Karabekir

Kaynakça:

  1. Ankara’da Savaş Rüzgarları , 448 s.
  2. Bir Düello ve Bir Suikast ( Bir Düello ve Bir Suikast ), 272 s. ISBN 975-7369-39-X
  3. Birinci Cihan Harbi 1–4 ( I. Dünya Savaşı 1–4), 4 kitap 1320 s. ISBN 975-7369-21-7
  4. Birinci Cihan Harbine Neden Girdik? ( Birinci Dünya Savaşı’na Neden Girdik? ), 199 s. 1. kitap ISBN 975-7369-21-7
  5. Birinci Cihan Harbine Nasıl Girdik? ( Birinci Dünya Savaşına Nasıl Girdik? ), 464 s. 2. kitap ISBN 975-7369-22-5
  6. Birinci Cihan Harbini Nasıl İdare Ettik? ( Birinci Dünya Savaşını Nasıl Yönettik? ), 272 s. 3. kitap ISBN 975-7369-23-3
  7. Birinci Cihan Harbini Nasıl İdare Ettik? ( Birinci Dünya Savaşını Nasıl Yönettik? ), 384 s. 4. kitap ISBN 975-7369-24-1
  8. Cumhuriyet Tarihi Set 1 ( Cumhuriyet Tarihi Set 1), 13 kitap
  9. Cumhuriyet Tarihi Set 2 ( Cumhuriyet Tarihi Set 2), 12 kitap
  10. İstiklal Harbimiz 1–5 ( Kurtuluş Savaşımız 1–5), 5 kitap
  11. Paşaların Kavgası ( Paşaların Mücadelesi )
  12. Paşaların Hesaplaşması ( Paşaların Hesaplaşması )
  13. İzmir Suikastı ( İzmir Suikastı )
  14. Çocuklara Öğütler ( Çocuklara Öğütler )
  15. Hayatım ( Hayatım )
  16. İttihat ve Terakki Cemiyeti 1896–1909 ( İttihat ve Terakki 1896–1909 )
  17. Ermeni Dosyası ( Ermeni Dosyası )
  18. İngiltere, İtalya ve Habeş Harbi ( İngiliz, İtalya ve Etiyopya Savaşı )
  19. Kürt Meselesi ( Kürt Sorunu )
  20. Çocuk, Davamız 1–2 ( Çocuk, Sorunumuz 1–2), 2 kitap
  21. İstiklal Harbimizin Esasları ( Kurtuluş Savaşımızın Esasları )
  22. Yunan Süngüsü ( Yunan Süngüsü )
  23. Sanayi Projelerimiz ( Endüstriyel Projelerimiz )
  24. İktisat Esaslarımız ( Ekonomi Prensiplerimiz )
  25. Tarihte Almanlar ve Alman Ordusu ( Tarihte Almanlar ve Alman Ordusu )
  26. Türkiye’de ve Türk Ordusunda Almanlar ( Türkiye’deki ve Türk Ordusundaki Almanlar )
  27. Tarih Boyunca Türk-Alman İlişkileri ( Tarih Boyunca Türk-Alman İlişkileri )
  28. İstiklal Harbimizde İttihad Terakki ve Enver Paşa 1–2 ( İttihat Terakkisi ve Kurtuluş Savaşımızda Enver Paşa)
  29. İstiklal Harbimizin Esasları Neden Yazıldı? ( Kurtuluş Savaşımızın Esasları Neden Yazıldı? )
  30. Milli Mücadele’de Bursa ( Kurtuluş Savaşı Sırasında Bursa )
  31. İtalya ve Habeş ( İtalya ve Etiyopya )
  32. Ermeni Mezalimi ( Ermeni Öfkesi )
  33. Sırp-Bulgar Seferi ( Sırp-Bulgar Seferi )
  34. Osmanlı Ordusunun Taarruz Fikri ( Osmanlı Ordusunun Taarruz Konsepti )
  35. Erkan-i Harbiye Vezaifinden İstihbarat ( Genelkurmay Başkanlığından İstihbarat )
  36. Sarıkamış, Kars ve Ötesi ( Sarıkamış, Kars ve Ötesi )
  37. Erzincan ve Erzurum’un Kurtuluşu ( Erzincan ve Erzurum’un Kurtuluşu )
  38. Bulgaristan Esareti – Hatıralar, Notlar ( Bulgaristan’da Esaret – Anılar, Notlar )
  39. Nutuk ve Karabekir’den Cevaplar ( Karabekir’in Adresi ve Cevapları )
  40. Türk Kurtuluş Savaşı’nın üst düzey komutanlarının listesi

 

Referanslar:

Wikimedia Commons’ta Kâzım Karabekir ile ilgili medyalar bulunur .
Elaine Diana Smith, Türkiye: Kemalist hareketin kökenleri ve Büyük Millet Meclisi hükümeti, 1919–1923 , Amerikan Üniversitesi, 26 Ocak 1959, s. 171.
Stanford Jay Shaw,Birinci Dünya Savaşında Osmanlı İmparatorluğu: Savaşın Başlangıcı, Türk Tarih Kurumu, 2006,ISBN978-975-16-1881-8, s. 119.
The Encyclopædia Britannica , Cilt 7, Düzenleyen: Hugh Chisholm, (1911), 3; Türk İmparatorluğunun başkenti Konstantinopolis…
Britannica, İstanbul : 1923’te Türkiye Cumhuriyeti kurulduğunda başkent Ankara’ya taşındı ve 1930’da Konstantinopolis’in adı resmi olarak İstanbul olarak değiştirildi.
Cevdet Küçük (1988–2016).”KÂZIM KARABEKİR (1882-1948) Türk kumandanı ve devlet adamı.”. TDV İslam Ansiklopedisi (44+2 cilt)(Türkçe). İstanbul:Türkiye Diyanet Vakfı, İslami Araştırmalar Merkezi.
Zürcher, Erik Jan (2014).”Anadolu’daki Makedonlar: 1914 Sonrası İttihatçıların Anadolu’daki Politikaları Açısından Makedon Köklerinin Önemi”.Ortadoğu Çalışmaları.50(6): 961.doi:10.1080/00263206.2014.933422.ISSN0026-3206.JSTOR24585700._S2CID144491725–JSTOR.
M. Fahrettin Kırzıoğlu , Bütünüyle Erzurum Kongresi , 1993, s. 12.
Jäschke, Gotthard (1957).”Beiträge zur Geschichte des Kampfes der Türkei um ihre Unabhängigkeit”.Die Welt des Islams.5(1/2): 25–26.doi:10.2307/1570253.ISSN0043-2539.JSTOR1570253–JSTOR.
Hovannisian, Richard G. (1996). Ermenistan Cumhuriyeti, Cilt. IV: Hilal ile Orak Arasında, Bölünme ve Sovyetleşme . Berkeley: Kaliforniya Üniversitesi Yayınları. s. 184–195 . ISBN 0-520-08804-2.
Hovannisyan. Ermenistan Cumhuriyeti, Cilt. IV , s. 237–282.
Hovannisyan. Ermenistan Cumhuriyeti, Cilt. IV , s. 394–396.
Hovannisian, Richard (2005), Ermeniler: Ulusal Kimliğin Oluşumunda Geçmiş ve Bugün , New York: Routledge , s. 110, ISBN’i 0-203-00493-0
Nichanian, Mikaël [Fransızca] (2015). Détruire les Arméniens. Histoire d’un génocide [ Ermenileri Yok Etmek: Bir Soykırımın Tarihi ] (Fransızca). Preses Universitaires de France . P. 238.ISBN _ 978-2-13-062617-6.
Akçam, Taner (2007). Utanç verici Bir Eylem: Ermeni Soykırımı ve Türkiye’nin Sorumluluğu Sorunu . s.327 . _- Google Kitaplar’daki Profil
Dadrian, Vahakn N. (2003). Ermeni Soykırımı Tarihi: Balkanlardan Anadolu’ya ve Kafkasya’ya Etnik Çatışma . New York: Berghahn Books, s. 360–361 . ISBN1-57181-666-6 . _
Heper, Metin; Landau, Jacob M. (1991). Türkiye’de Siyasi Partiler ve Demokrasi . IB Tauris. P. 120.ISBN _ 1850433003.
Göksu, Saime; Timms, Edward (1999). Romantik Komünist: Nazım Hikmet’in Hayatı ve Eserleri . Hurst. P. 54. ISBN’i 978-1-85065-371-4.
Heper, Metin; Landau, Jacob M. (1991), s.72–73
Karpat, Kemal H. (2015-12-08).Türkiye Siyaseti: Çok Partili Sisteme Geçiş. Princeton Üniversitesi Yayınları. s. 47–48.ISBN 978-1-4008-7942-7.
Cevdet Küçük (1988–2016). “Türkiye” . TDV İslam Ansiklopedisi (44+2 cilt) (Türkçe). İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı , İslami Araştırmalar Merkezi.
Karabekir, İstiklâl Harbimiz/n.2/, s. 631

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir