Ahmet Cemalettin Çelebi (1862-1921), Feyzullah Çelebi’nin büyük oğludur. Babasının ölümü üzerine 1878 tarihinde Hacı Bektaş Veli Dergahı’na postnişin olmuştur.
Cemalettin Çelebi 1912 yıllarında “Müdafaa” adlı bir kitap yayınlamıştır.Ulusal kurtuluş savaşında Atatürk ile yakın ilişki içinde bulunmuş, Amasya toplantısına katılmış, Atatürk’ün desteklenmesi için ülke çapında çalışmalar yapmıştır.
Birinci Büyük Millet Meclisinde “birinci reis vekili” olan Cemalettin Çelebi 1921’de ölmüş, Kırklar Meydanı’nda toprağa verilmiştir.1.
İlk Cumhuriyet Meclisinde; Atatürkün TBMM Başkan Vekili gösterdiği , Pir Ahmet Cemalettin Çelebi.
Nuri Paşa ile Bakü’nün kurtalıp,Azerbaycan Demokratik Türk Cumhuriyetinin kuruluşunda,
Atatürk ile Türkiye Cumhuriyetinin Kurtuluş ve Kuruluşunda yer almış,Türk Ulusunun Kurtuluş unda ordular kurmuş,bir millete iki devlet kazandırmış,1918 de Nuri Paşa Komutasında kurulan ,”Kafkas İslam Ordusu”kuruluşuna “Bektaşi Alayları” ile katkıda bulunan ,22.12 .1919 da Atatürkün Hacı Bektaş’a gelerek ,Asker ve para desteği istediğinde ;”Cumhuriyeti ne zaman ilan edeceksin paşam? ” diye soran…Hacı Bektaş Ocağı Mürşiti Pir Ahmet Cemaleddin Çelebi Efendimdir.
Ahmet Cemalettin Çelebi Efendi ile ilk kez Cumhuriyet fikrini konuşan Gazi Mustafa Kemal Ankara’ya gelmeden önce Hacıbektaş’a gelip onunla görüşmüştür.
Bugün Hacı Bektaş Veli Evladı Ahmet Cemaleddin Çelebi Efendimin evi Atatürk Evi olarak o gün Gazi Mustafa Kemal’in kaldığı konak müze olmuştur.
Bugün Cumhuriyet fikrinin ve uluslaşlamızda önce Enver Paşa’nın Hacı Bektaş Veli Evladı Ahmet Cemaleddin Çelebi Efendimden Kafkas Ordusu kurulmasında destek istemesi ve Azerbaycan Halk Cumhuriyetin özgürleştirilmesi sonrası Kars Erzurum Dersim Erzincan Sivas’ın işgalden kurtulması Kafkas İslam Ordusuna verdiği desteklerle kendisine verilen para ödülü ve madalyaları bile Kurtuluş Savaşına destek için Atatürk ‘e vermiştir.
Bugün tüm Alevi Bektaşiler Ahmet Cemaleddin Çelebi Efendimin Atatürk’ün ilk meclisinde Başkan Vekili olduğunu Ankara’ya gelmeden önce Hacıbektaş’a gittiği unutmuş gibiler oysa bu tüm Alevi Bektaşiler arasında bir bayram gibi kutlanmalıdır.
Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a çıkışını izleyen günlerde, Cemalettin Çelebi ile aralarında sıkı bir temas gelişti. Cemal Kutay, “Kurtuluşun ve Cumhuriyetin Manevi Mimarları” adlı kitabında, Amasya’da Mustafa Kemal’i karşılayan heyetin içinde Cemalettin Çelebi’nin de bulunduğunu yazmaktadır.
Erzurum Kongresi ve Sivas Kongresi sonrasında Ankara’ya geçerken, Mustafa Kemal Paşa Hacıbektaş’a uğrayarak 23 Aralık 1919 günü Cemalettin Çelebi ile başbaşa uzun bir görüşme yapmış ve geceyi evinde geçirmiştir. Mustafa Kemal ertesi gün (24 Aralık) Hacı Bektaş Veli türbesini ziyaret etmiş ve ardından Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak için Ankara’ya yola çıkmıştır.
aşk ile
İlk yorum yapan siz olun