İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

DERVİŞ

Derviş

Aslanlı ve kaplanlı derviş, Babür tablosu , c.  1650
Amedeo Preziosi’nin canlandırdığı Osmanlı Dervişi , c.  1860’lar , Muzeul National de Artă al României

Abdülkadir Gilani Türbesi , Bağdat, Irakİslam’da 

Etimoloji 

Farsça dervīsh ( درویش ) kelimesi eski bir kökene sahiptir ve Orta Farsça driyosh aracılığıyla Avestan’da drigu- , “ muhtaç, dilenci ” olarak görünen Proto-İran dilindeki bir kelimeden gelmektedir . [5] Arapça faqīr kelimesiyle aynı anlama gelir ; [2] [4], Allah’a olan mutlak bağımlılıkları ve mutlak bağımlılıkları yaptıkları her şeyde ve aldıkları her nefeste açıkça ortaya çıkan insanlar anlamına gelir. [7]

Dini uygulama

Dervişler Allah’a dini ilimle değil, erdemlerle ve bireysel deneyimlerle yaklaşmaya çalışırlar. [8] Pek çok derviş, mollaların aksine, yoksulluk yemini etmiş dilenci zahitlerdir . Yalvarmalarının asıl sebebi tevazuyu öğrenmektir ama dervişlerin kendi iyilikleri için dilenmeleri yasaktır. Toplanan parayı diğer fakirlere vermek zorundalar. Diğerleri ortak mesleklerde çalışıyor; Örneğin, Türkiye’de Kadiri olarak bilinen Mısırlı Kadiriyye balıkçıdır.

Bazı klasik yazarlar dervişin yoksulluğunun sadece ekonomik olmadığını belirtmektedirler. Mesela kendisi de bir derviş olarak çok seyahat eden ve bunlar hakkında geniş kapsamlı yazılar yazan Saadi , Gülistan’ında şöyle diyor :

Elbise ya da tespih ne işe yarar?

Yoksa düğmeli giysi mi? Kendini tut ama
kötülüklerden uzak ol, sana gerek kalmayacak
Keçeden bir başlık takmana: derviş olsun

Kalbinde ve Tataristan şapkasını tak. [9]

Mevlana, Mesnevi’sinin 1. Kitabında şöyle yazıyor : [10]

İçine dökülen su tekneyi batırır

Altındaki su onu ayakta tutar.
Zenginliği yüreğinden uzaklaştırıp saf tutmak için
Kral Süleyman ‘Fakir’ lakabını tercih etti:
Dışarıdaki fırtınalı denizdeki o mühürlü kavanoz
Hava dolu olduğu için dalgaların üzerinde yüzer,
İçinde dervişlik havası varken

Dünyanın üzerinde süzüleceksin ve orada kalacaksın…

Sufi SEMA_

Dönen dervişler , Mevlana Festivali 2007
Avanos’taki Derviş Kültür Merkezi’nde semâ töreni

Dervişlerle meşhur olduğu söylenen sema dansı veya Sufi sema, Batı’da en iyi Türkiye’deki Mevlevi tarikatının uygulamaları (gösterileri) ile bilinir ve Sama olarak bilinen resmi bir törenin parçasıdır . Ancak diğer tarikatlar tarafından da uygulanmaktadır. Sema , dini vecde ( mecid , fena ) ulaşmak için yapılan birçok Sufi töreninden yalnızca biridir . Mevlevi ismi kendisi de derviş olan İranlı şair Rumi’den gelmektedir . Bu uygulama eğlence amaçlı olmasa da Türkiye’de turistik bir cazibe merkezi haline geldi. [11] [12] [13]

Dervişlerin Dansı, Atina, Osmanlı Yunanistanı , Dodwell

Çeşitli derviş tarikatları vardır ve bunların neredeyse tamamı kökenlerini çeşitli Müslüman velilerden ve hocalardan, özellikle de İmam Ali’den alır . Yüzyıllar boyunca çeşitli takımlar ve alt takımlar ortaya çıktı ve ortadan kayboldu. Dervişler Kuzey Afrika , Afrika Boynuzu , Türkiye , Anadolu , Balkanlar , Kafkaslar , Orta Asya , İran , Pakistan , Hindistan , Afganistan ve Tacikistan’a yayıldı .

Diğer derviş grupları arasında yeniçerilere bağlı Bektaşiler ve inançları oldukça ortodoks olan Senussiler bulunmaktadır. Diğer dernekler ve alt gruplar , kendi özel geleneklerine göre gruplar halinde Kuran ayetleri okur , davul çalar veya dönerek dönerler . Güney Asya’daki çoğu Sufi tarikatında olduğu gibi , birçoğu Çişti tarikatına bağlı veya ondan etkilenmiş olan meditasyon yapıyorlar . Her kardeşlik, bazıları oldukça sert olabilen, kendi kıyafetlerini ve kabul ve inisiyasyon yöntemlerini kullanır. 17. yüzyılda uygulanan Sufi dervişliği biçimi batıncılık, sabır ve pasifizm merkezliydi . [14]

Diğer tarihsel kullanımlar _

Sudanlı Mehdî Derviş (1899)

Mehdistler _ _

Çeşitli Batılı tarih yazarları bazen derviş terimini oldukça gevşek bir şekilde kullanmış ve bunu diğer şeylerin yanı sıra Sudan’daki Mehdist Savaşı ve İslami askeri liderlerin diğer çatışmalarıyla ilişkilendirmiştir . Bu gibi durumlarda, “derviş” terimi, karşıt İslami yapı ve onun askeri, siyasi ve dini kurumlarının tüm üyeleri için genel (ve çoğu zaman aşağılayıcı) bir terim olarak kullanılmış olabilir; buna, “derviş” olarak kabul edilmeyen kişiler de dahildir. katı anlam. kaynak belirtilmeli ]

Mehdîlik Savaşı sırasında Muhammed Ahmed el-Mehdî , kendisine katılmak için gelen herkese, Peygamber’in ilk takipçilerinin anısına, Ensâr denilmesi gerektiğini emretti. Takipçilerini tanımlamak için ‘derviş’ teriminin kullanılmasını yasakladı. Buna rağmen İngiliz askerleri ve sömürge yetkilileri bu terimi ensar ile ilgili olarak kullanmaya devam ettiler . Bazı Britanyalılar bu terimi Mehdi’nin taraftarlarını aşağılamak için kullanırken, İngiliz askerlerinin hafif silahlı dervişlerin korkusuzluğu ve cesaretini anlatan anlatımlarında da hayranlık duygusuyla kullanılmıştır. [15] Dolayısıyla bu kelime ensâr ile yakından ilişkili hale gelmiş ve bugün bile Mehdi’nin takipçileriyle ilgili olarak sıklıkla yanlış bir şekilde kullanılmaktadır.

Örneğin, Sudan’daki çatışmayı gösteren çağdaş bir İngiliz çizimi “Dervişlerin Toski’deki yenilgisi” başlığını taşıyordu (bkz. Sudan Tarihi (1884–1898)#İngiliz tepkisi ).

Literatürde 

Türk edebiyatında dervişlerin hayatlarını anlatan çeşitli kitaplara rastlamak mümkündür. Meša Selimović’in Ölüm ve Derviş ve Frances Kazan’ın Derviş adlı eserlerinde bir Derviş’in hayatı kapsamlı bir şekilde ele alındı. [16] [17] Konuyla ilgili benzer çalışmalara Robert Erwin’in Memoirs of a Dervish: Sufis, Mystics and the Sixties gibi diğer kitaplarında da rastlanmıştır . [18] Majdeddin Ali Bagher Ne’matollahi, Sufizm’in varlığın özü ve din ile bilim arasında köprü olduğunu söylemiştir. kaynak belirtilmeli ]

Dervişler Üzerine Görüşler _

Dervişler ve onların Sufi uygulamaları geleneksel Sünni Müslümanlar tarafından kabul edilmektedir, ancak Deobandiler ve Selefiler gibi farklı gruplar Dervişlerin çeşitli uygulamalarını İslami olmadığı gerekçesiyle göz ardı etmektedir. [19]

Galeri 

Derviş Azerbaycan halısı, XIX c.  Tebriz okulu, Azerbaycan Devlet Halı ve Uygulamalı Sanat Müzesi[ değiştir ]

Referanslar

  1. “Derviş – FreeMerriam – Webster Sözlüğünden Tanım ve Daha Fazlası” . Mw.com . Erişim tarihi : 2012-02-19 .
  2. ^Şuraya atla:d İbrahim, Alireza; Hirtenstein, Stephen (2017). “Derviş (Derviş)”. Madelung, Wilferd’da; Daftary, Farhad (der.). Ansiklopedi IslamaÇeviren: Brown, Keven. LeidenveBoston:Brill Yayıncılardoi:10.1163/1875-9831_isla_COM_035987ISSN1875-9823. 
  3. ^Şuraya atla:b Derviş , Encyclopædia Britannica,Derviş, Arap derviş, Sufi (Müslüman mistik) kardeşliğinin veya tarikatın herhangi bir üyesi.
  4. ^Şuraya atla:d MacDonald, DB (1965). “Derwīs̲h̲”. Bosworth, CE’devan Donzel, EJHeinrichs, WPLewis, B.; Pelat, Ch. Schacht, J.(ed.). İslam Ansiklopedisi, İkinci Baskı . Cilt 2.Leiden:Brill Yayıncılardoi:10.1163/1573-3912_islam_SIM_1731ISBN 978-90-04-16121-4.
  5. ^Şuraya atla:b Mansur Şaki; Hamid Algar (2011). “DARVĪŠ”Encyclopædia IranicaIranicaonline.org.
  6. ^ Frederick William Hasluck Hıristiyanlık ve Sultanların Altında İslam, Grup 1 Clarendon Press 1929 s. 281
  7. ^ İbrahim, Ali Rıza (2018). “Fakr”. Madelung, Wilferd’da; Daftary, Farhad (der.). Ansiklopedi Islama . Çeviren: Gholami, Rahim. Leiden ve Boston : Brill Yayıncılar . doi : 10.1163/1875-9831_isla_COM_036099 . ISSN 1875-9823 . Fakr (kelimenin tam anlamıyla ‘yoksulluk’), Sufi yolundaki bir yolcunun, Allah’ın sevgisini ve şefkatini kazanma ve saflığı ve saflığı elde etme yolunda ilerlemek için bir araç olarak benimseyebileceği maddi, psikolojik ve manevi istek ve muhtaçlığın farklı tarzlarını ve aşamalarını ifade eden bir terimdir. mistik bilgi. Faqr terimi Arapça fqr kökünden türetilmiştir ve kelimenin tam anlamıyla ‘oyulmak’, ‘delinmek’, ‘fakirleştirmek/yoksullaşmak’, ‘muhtaç olmak’ veya ‘muhtaç olmak/olmak’ anlamına gelir. Dolayısıyla fakr, genel olarak yoksulluk veya mahrumiyet içinde olma duygusunu taşır. 
  8. ^ Jens Peter Laut Vielfalt türkischer Religionen 1996 s. 29 (Almanca)
  9. ^ bölüm 2 hikaye 16: “Şek̲h̲ Muslihu’d-dīn Sādī of Shīrāz’ın Gulistān; veya Gül Bahçesi, ilk kez düzyazı ve şiire çevrildi, bir giriş önsözü ve yazarın hayatı ile birlikte, Ātish Kadah”, daha sonra La Fontaine tarafından ‘Le Songe d’un habitant du Mogol’ adlı öyküsü için uyarlanan bir hikaye
  10. ^ Mesnevi: Birinci Kitap , çeviren: Jawid Mojaddedi, Oxford World’s Classics Series, Oxford University Press, 2004. ISBN 978-0-19-955231-3 , s. 63. 
  11. ^ Koentges, Chris (2012/06/29). “Kusacak Kadar Başınız Dönene Kadar Dönen Dervişlerin Size Dönmeyi Öğretebileceği 13 Şey” . Çok Etnik Proje.
  12. ^ B. Ghafurov, “Todjikon”, 2 cilt., Duşanbe 1983-5
  13. “Rumi | Biyografi, Şiirler ve Gerçekler | Britannica” . www.britannica.com Erişim tarihi : 2022-07-18 .
  14. ^ Erdoan, Nezih. “Semptom olarak yıldız yönetmen: Fatih Akn’ın Türk medyasındaki karşılanışına yansımalar.” Yeni Sinemalar: Çağdaş Film Dergisi 7.1 (2009): 27–38.
  15. ^ Nusairi, Osman ve Nicoll, Fergus Ensar terimi üzerine bir not . Afrika Bağlantıları Kurmak . Erişim tarihi: 19 Aralık 2020.
  16. ^ Milivojević, Dragan; Selimović, Meša; Rakić, Bogdan; Dickey, Stephen M. (1997). “Ölüm ve Derviş”. Bugün Dünya Edebiyatı . 71 (2): 418. doi : 10.2307/40153187 . ISSN 0196-3570 . JSTOR40153187 . _  
  17. ^ Frances., Kazan (2013). Derviş: bir roman . Başyapıt. ISBN 978-1-62316-005-0OCLC946706691  . _
  18. ^ Robert, Irwin (2013). Bir Dervişin Anıları: Sufiler, Mistikler ve Altmışlı Yıllar . Profil Kitapları Ltd. ISBN 978-1-86197-924-7OCLC1015811956  . _
  19. ^ Syed, Jawad; Pio, Edwina; Kamran, Tahir; Zeydi, Abbas (2016/11/09). Pakistan’da İnanca Dayalı Şiddet ve Deobandi Militanlığı . Springer. ISBN 978-1-349-94966-3 . “Ayrıca sema, kavvali, sema gibi çeşitli uygulamaları da eleştiriyorlar. Sufiler/ Barelvi ise kendi inanç ve uygulamalarını mistik uygulamalar olarak görüyor.” 

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir