İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Alian Kızılbaşī Topluluğu

Alian Kızılbaşī topluluğu (Bulgarca: алиани, Türkçe: Alevi), Bulgaristan’ın çeşitli bölgelerinde yaşayan Sufi Mevlevilere benzeyen bir Şii tarikatıdır . Alian Kızılbaşī  12 imamdan oluşan çevrelerinin evliya ) taşıdığı ve Allah’ın bir suduru olduğunu düşündükleri ” Ali ” ismine büyük saygı duyarlar . [1] Gezgin dervişlerin mistik ritüellerini takip ederler .

Köken teorileri _ _

Konuyla ilgili çok az tarihi kayıt korunduğu için kesin kökenleri kesin değildir, ancak hakim teoriye göre, Sünni Osmanlı Sultanı I. Selim’in 1512’de kısmen  Türkmen olan Osmanlı Sultanı Selim’in 1512’deki zaferinden sonra Orta Anadolu’dan Bulgaristan’a kaçtılar. Perslerin Safevi Şahı I. İsmail . _

Alianlar, Sufi derviş benzeri bir rahip grubunun torunları gibi görünüyor, ancak kendileri de yaklaşık %10’unun Anadolu’daki Sünni istilasını destekleyen Küçük Asya’nın ilk Hıristiyanlarının torunları olduğuna inanıyorlar. Sünni Muhammed’in sahte bir Muhammed olduğuna inanıyorlar. Ali onlar için tek bir tarihi kişi değil, Allah’ın Vezirleri (Avlioh) tarafından kullanılan tarifsiz isimdir.

Ayrıca Osmanlı askerlerinin moralini yüksek tutmak ve yeni fethedilen halkların imparatorluğa entegrasyonuna yardımcı olmak amacıyla Balkanlara ilk kez 15. yüzyılda geldikleri ileri sürülüyor . Ancak Osmanlılar Sünni olduğundan Aliyanlar Muhammed ve Ali hakkındaki heterodoks görüşlerinden dolayı diğer Müslümanlar tarafından gulat olarak görüldüğü için bu pek olası değildir . Ancak bunun tersi olarak, saldırganların, özellikle Aliyanların inandığı 4 kitaptaki imanla ilgili iman esaslarını terk ettikleri ve Alianların reddettiği İbn Hazm’ın Tahrif öğretisini benimsedikleri için münafık oldukları yönünde suçlamalar getirilmektedir.

Gözlemler ve inançlar _

Alianlar Alevilerle çok benzer inanç ve uygulamalara sahiptir ve Alevilerle birlikte Sünni öncesi İslam’ın hayatta kalan örnekleridir çünkü Alianların Banu Eli kabilesinin Abbas ibn Ali ve Umm ul-Banin olarak adlandırılan bir üyesinin torunları olduğuna inanılmaktadır. dolayısıyla onların 12 imamının (Ali Ayini sırasındaki 12 bakanlık görevine atıfta bulunarak) Oniki İmamcı Şiilikle hiçbir ilgisi yoktur. Kur’an’ın, Zerdüştlükten Monofizitizme geçmiş, büyük saygı duydukları Selman el-Farsi adında bir Alian tarafından derlendiğine inanıyorlar. 4 kitap (Kuran, Eski Ahit, Yeni Ahit ve Zebur) arasındaki senkretik uyuma dayanan Kur’an tefsirleri, onları sıkı bir şekilde Yahudi-Hıristiyan geleneğine yerleştirir.

Kapalı bir toplumdurlar ve ritüellerini şevkle gizlerler. Rahiplere mahsus olan sünnet , erkek çocuk bir haftalık olduğunda yapılır. 13 yaşındayken kasık kılları yalnızca erkek Yaşlıların bulunduğu görkemli bir törenle kesilebilir. Tek eşlidirler ve yalnızca diğer Uzaylılarla evlenmeleri gerekir. Evlilikler aileler tarafından yıllar önceden ayarlanmış olabilir, ancak çiftler yalnızca genç erkekler ve kadınlar olarak birlikte evlenir çünkü Alianlar çocuk yaşta evliliklerden nefret eder. Alian Kızılbaşī mistik oldukları ve Zikr sırasında transa yakın bir durum aracılığıyla Tanrı ile kişisel iletişime inandıkları bilinmektedir . Sünni İslami ritüelleri değil, Eski Rite tarzı bir kısa kitap olan Fars takvimini kullanıyorlar ve Hak-Muhammed-Ali birliğine ulaşmak için Perşembe geceleri Cem adını verdikleri Ayin sırasında mum ve şarap kullanıyorlar . Noel’i (Gaxand) ve Paskalya’yı (Sultan Nevruz) kutlarken, Hıristiyan azizlerine, özellikle de Aziz Nikolaos’a ve tasbih yanında ikonlar ve haçlar kullanarak Sufi azizlerine saygı gösterirler. Diğer Alevilerle birlikte . Tarihsel olarak Bulgaristan’daki Hıristiyanların din değiştirmesi konusunda kendi aralarında büyük bir rol üstlendiler. [2]

Alianlar ve diğer Aleviler arasında, Aralık ayının 3. haftasından Ocak ayının ilk haftasına kadar Aziz Nicholas (Gaxan dedesi, son zamanlarda Baba Noel olarak da bilinir) ve gelini Fadike ile normalde Arap olarak bilinen bir karakterin ziyaret edeceği bir gelenek uygulanır. topluluktaki evlerde oyun gösterip hediyeler topluyor, daha sonra bunları başta Zeyi (çeyiz parası olmayan genç kadınlar) olmak üzere toplumdaki diğer kişilere dağıtıyor ve çocuklara fındık, şeker, çikolata ve kuru meyve dağıtıyor.

Alian türbeleri Balkan Hıristiyanları tarafından ziyaret edilir ve kendileri de bazen Hıristiyan Kiliselerine ve sık sık Balkan Hıristiyan Tapınaklarına giderler. Ancak Alianlar Osmanlı İmparatorluğu’ndaki medreseleri ziyaret etmeyi her zaman reddetmişlerdir çünkü orada Ortodoks Sünni İslam öğretilmektedir. Sonuç olarak çocuklarını sadece kendi toplum sınırları içinde eğittiler ve bu da onların gerilemesine yol açtı. Bu durum, ezoterik kültürlerinin suskunluğu ve kentleşmeyle birlikte, onları yavaş yavaş Ortodoks Hıristiyanlığa veya laikliğe asimile olmaya mahkum etti. İkinci Dünya Savaşı ve onu takip eden Bulgaristan’daki komünizm nedeniyle birçok Alian Kızılbaşī  Türkiye’nin Avrupa kısmına kaçtı.

Demir Baba teke , Kuzeydoğu Bulgaristan topraklarında 16. yüzyılda yaşamış meşhur derviş olan Demir Baba’nın burada medfun olması nedeniyle Alianlar ve diğer İslam mezhepleri için kutsal bir mekandırHaskovo bölgesinin Teketo köyünde bulunan Otman Baba tekkeside Alian’ın bir diğer kutsal mekanıdır. [3]

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir