İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Karamanoğlu Mehmet Bey, 13 Mayıs 1277

Rum diyarının Anadolu oluşu bu toprakların yurt edinilmesinde Ahiyan-ı Rum (Anadolu Ahileri) zanaatkarlar, Bacıyan-ı Rum ( Anadolu Bacıları)kadınlarımız, Abdalan-ı Rum (Anadolu Abdalları) tahtacılıktan, kilitçilikten, düğünlerde toylarda müzik icrasına kadar toplumun daha minimal işlerini yapanlar ve Gaziyan-ı Rum ( Anadolu Alperenleri ) savaş yapacak askerliğin temelini atacak kişileri ve bunların teşkilatları Karaman Beyliği ve Osmanlı Devletinin kurucu unsurlarıdır. Bu kurucu teşkilatlar Alevi Bektaşidirler.
Alevi Bektaşilik düsturu olan;Eline, beline, diline sahip ol ! sözü Hünkar Hacı Bektaş Veli ‘nin sözlerinden en önemlilerinden birisidir.
Bu sözün açılımı ise şöyledir. Eline yani iline vatanına sahip çık. Beline yani evladına çoluğuna çocuğuna sahip çık töresini öğret. Oğuz töresini yay yani. Diline sahip çık yani anadilini Türkçene sahip çık demiştir.
Karamanlar Bektaşilerdir. Devlet adamları kendileriyle Karaman Beyliğinin kurulmasında büyük çaba harcayan Gaziyanı Rum Alperenler ve Abdalanı Rum Ahiyanı Rum Erenlerinden yani onların Piri olan Hünkar Hacı Bektaş Veli ve onun dergahıyla yakın ilişkileri olmuştur.
Bu yakın ilişkiler zaman içerisinde Karaman Beyliğinde yöneticilerin aldığı kararları da olumlu etkilemiştir. Bunlardan birisi de her yer türkçe konuşulması ile ilgili  Karamanoğlu Mehmet Bey’in aşağıdaki meşhur sözünün kaynağı olmuştur.
“Şimden gerü hiç gimesne divanda, dergahda, bergahda ve dahi her yerde Türk dilinden özge söz söylemeye.”
Karamanoğlu Mehmet Bey ve onun düşünce alt yapısını oluşturan Ahiyan-ı Rum (Anadolu Ahileri) Bacıyan-ı Rum ( Anadolu Bacıları), Abdalan-ı Rum (Anadolu Abdalları)ve Gaziyan-ı Rum ( Anadolu Alperenleri )’ni tabi ki bu topluluğun Piri Hünkar Hacı Bektaş Veli’ yi minnetle Anıyoruz.
Mehmet Özgür Ersan
Yesari Abdal Çelebi
Aşk ile

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir