İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AHMET CEMALEDDİN EFENDİ VE MUSTAFA KEMAL VE ENVER PAŞA VE CUMHURİYET FİKRİ

1918 de Nuri Paşa Komutasında kurulan ,”Kafkas İslam Ordusu”kuruluşuna “Bektaşi Alayları” ile katkıda bulunan ,22.12 .1919 da Atatürkün Hacı Bektaş’a gelerek ,Asker ve para desteği istediğinde ;”Cumhuriyeti ne zaman ilan edeceksin paşam? ” diye soran…
İlk Cumhuriyet Meclisinde; Atatürkün TBMM Başkan Vekili gösterdiği , Pir Ahmet Cemalettin Çelebi.
Nuri Paşa ile Bakü’nün kurtalıp,Azerbaycan Demokratik Türk Cumhuriyetinin kuruluşunda,
Atatürk ile Türkiye Cumhuriyetinin Kurtuluş ve Kuruluşunda yer almış,Türk Ulusunun Kurtuluş unda ordular kurmuş,bir millete iki devlet kazandırmış,
Hacı Bektaş Ocağı Mürşiti Pir Ahmet Cemaleddin Çelebi Efendimdir.
Ahmet Cemalettin Çelebi Efendi ile ilk kez Cumhuriyet fikrini konuşan Gazi Mustafa Kemal Ankara’ya gelmeden önce Hacıbektaş’a gelip onunla görüşmüştür.
Bugün Hacı Bektaş Veli Evladı Ahmet Cemaleddin Çelebi Efendimin evi Atatürk Evi olarak o gün Gazi Mustafa Kemal’in kaldığı konak müze olmuştur.
Bugün Cumhuriyet fikrinin ve uluslaşlamızda önce Enver Paşa’nın Hacı Bektaş Veli Evladı Ahmet Cemaleddin Çelebi Efendimden Kafkas Ordusu kurulmasında destek istemesi ve Azerbaycan Halk Cumhuriyetin özgürleştirilmesi sonrası Kars Erzurum Dersim Erzincan Sivas’ın işgalden kurtulması Kafkas İslam Ordusuna verdiği desteklerle kendisine verilen para ödülü ve madalyaları bile Kurtuluş Savaşına destek için Atatürk ‘e vermiştir.
Bugün tüm Alevi Bektaşiler Ahmet Cemaleddin Çelebi Efendimin Atatürk’ün ilk meclisinde Başkan Vekili olduğunu Ankara’ya gelmeden önce Hacıbektaş’a gittiği unutmuş gibiler oysa bu tüm Alevi Bektaşiler arasında bir bayram gibi kutlanmalıdır.
Aşk ile
Mehmet Özgür Ersan
Abdal Yesari
Resim:Pir Hünkar Hacı Bektaş Veli Evladı Pir Ahmet Cemaleddin Efendinin Kafkas İslam Ordusundaki Resimleri

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir