İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ŞERİF VE SEYYİD

Şerif, İslam Peygamberi Muhammed’in kızı Fatıma’nın büyük oğlu ve On İki İmamların ikincisi olan Hasan’ın soyundan gelenlere denir.
Seyyid, Hasan’ın kardeşi Hüseyin’in soyundan gelenlere ise Seyyid denmektedir.
Abbâsilerden itibâren İslam devletlerinde, Şeriflerin ve Seyyidlerin kaydı tutulmuştur. Osmanlı İmparatorluğu’nda bu soyağaçlarını Nakîbü’l eşrâflık kurumu tutmuştur.
Safevîler’de ise yaygın olarak İslam’ın Alevî-Bektâşî olan Batınî (Tasavvuf) itikatlı Alevî ocakları müessesesi kurulmuştur. Alevî ocakları’nın görevi Ehl-i beytin kaydını tutup, gerçek Seyyid ve Şerifleri bilmek içindir.
Alevîlik Alevî (Arapça: علوِی) / Alevîlik (Arapça: علوِیون) Alevî kelimesinin anlamı; “Ali’ye mensup olan, Ali’nin soyundan gelen, onun Velayetini savunan (ikrâr veren) ve onun taraftarı olan demektir.
Alevî Müslümanlarda; Hüseyin’in soyundan gelen Alevîlere Hüseyni veya Seyyid, Hasan’ın soyundan gelen Alevîlere ise Hasani veya Şerif denir.
Bektâşîlik /Câferîlik – Alevî (Arapça: علوِی) / Alevîlik (Arapça: علوِیون) Alevî kelimesinin anlamı; “Ali’ye mensup olan, Ali’nin soyundan gelen, onun Velayetini savunan (ikrâr veren) ve onun taraftarı olan demektir.
Alevî Müslümanlarda; Hüseyin’in soyundan gelen Alevîlere Hüseyni veya Seyyid, Hasan’ın soyundan gelen Alevîlere ise Hasani veya Şerif denir.
Araştıran:
Mehmet Özgür Ersan
Abdal Yesari
Kaynak :Teresa Bernheimer (8 Haziran 2016).
İslam Tarihin ilk Ailesi – İmam Ali’nin ailesi Ehli Beyt ve ilk Alevîler. Ortadoğu Din ve Kültür çalışmaları (Türkçe, Arapça, Almanca, ve İngilizce). Tekin Yayınevi. ss. 11-17. ISBN 9789944611671.
Nakış :Celi Sülüs Yazı
Ehlibeyt’in İsimleri
Ali, Fatıma, Hasan, Hüseyin (A.S.)
Ketebe Merici (Edirne Meriç Kazasından Hattat Erol Alan)1442H 24 x 20 cm.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir